Lajme Javore

Informohu i pari

Putin do përorë ärmët kimike/ Vjen përgjigjia e NATO-s: Po e bëtë ate,ne do kundërpërgjigjemi

Sekretari i Përgjithshëm i Aleancës, Jens Stoltenberg tha se NATO është në gatishmëri për një s ulm të mundshëm bërthamor, kimik ose biologjik.

Në samitin e mbajtur ditën e sotme ai është shprehur se liderët në samit ranë dakord për të forcuar më tej Ukrainën pas Samitit.

Ndër të tjera, Stoltenberg bëri të ditur se do të ketë mbështetje të madhe për vendet në pjesën lindore të Aleancës. Në veçanti, ai tha se do të shtohen 40,000 trupa dhe do të forcohet transferimi i trupave dhe fuqisë ajrore nga veriu në vendet e Mesdheut. “Në afat të gjatë do të duhet të gjejmë një zgjidhje për t’u marrë me një situatë të re të sigurisë,” shtoi ai.

Në veçanti, udhëheqësit e vendeve të NATO -s vendosën të zhvillojnë më shumë avionë në ajër dhe të forcojnë mbrojtjen raketore. Shumë anije luftarake dhe nëndetëse do të vendosen në det në mënyrë të përhershme, ndërsa linjat e mbrojtjes dhe stërvitjet grupore do të forcohen, me qëllim rritjen e ndërveprimit dhe sinkronizimit të forcave.

Jens Stoltenberg tha gjithashtu se liderët e Aleancës “po i bëjnë thirrje Kinës që të mos mbështesë përpjekjet e luftës në Rusi dhe të mos ofrojë asnjë lloj mbështetjeje. Në vend të kësaj, ajo duhet të përdorë mjetet në dispozicion kundër Rusisë për të gjetur një zgjidhje diplomatike