Lajme Javore

Informohu i pari

Keq e më keq do shkojë kjo punë/Rama jep lajmin: Do duhet të kursejmë edhe më shumë

E marta e kësaj javë, jo vetëm që ishte ditë festë me rastin e Sulltan Novruzit, por ishte edhe ditë pa makina të paktën në Tiranë. Por kjo nismë s’do mjaftohet me vetëm 1 herë në vit, qeveria sot ka marrë vendimin e ri.Kryeministri Edi Rama ka njoftuar pak më parë se duke nisur nga e diela e 3 prillit, çdo e diel tjetër në fillim të muajit do të konsiderohet si dita pa makina. Kjo gjë do të shërbej për kursim nafte dhe për të mbrotjur mjediin.

Ishte Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit, Mirela Kombaro, ajo që ka prezantuar planin kombëtar për “ditën pa makina”. Ajo u shpreh se nga data 3 prill, e diela e parë e çdo muaji do të jetë ditë pa makina në qytetet kryesore të çdo qarku.“E ndaj me ju në këtë komunikim planin kombëtar të ditës pa makina.

Me nisjen në kryeqytet e ta shtrijmë nga qytetaret kryseore në 12 qarqe. Edhe një thirrje për veprim për kursim dhe mjedis më të pasur. Sa i takon mirëkuptim në reduktimin tonë me automjete sa më shumë të kemi mundësi.Ta fillojmë këtë nga dita e pushimit. E nism ditën nga e diela e parë e çdo muaji duke e filluar nga 3 prilli.

Më lejoni të kujtoj se vetëm pak muaj më parë gjatë samitit më të madh ndaj mjedisit në Glasglow morëm angazhimin për të ulur ndjshëm emetimet deri në vitet 2030.Janë angazhime konkrete që përmirësojnë jetën tonë dhe për tu lënë fëmijëve një mjedis më të pasur.

Ka dy mënyra me e lehta është të pyesim dhe të kritikojmë, a sdo ishte më rracionale që mund të sjell ndryshim se cfarë mund të bëjë unë për ta përmirësuar situatën. Zëvëndësimin e makinës me bicikletën, mos e konsideojë vetem shoferë, por këmbësor ashtu siç edhe jemi” u shpreh Kumbaro.