Lajme Javore

Informohu i pari

Zi e madhe/ Në këtë vend të botës po ndodh ajo që pamë në Gjermani: Uji po merr para cdo gje, ka jetë të humbura

Të paktën 25 njerëz kanë vd ekur nga përmb ytjet në provincën Henan të Kinës, pjesa më e madhe e tyre në një linjë metroje. Pamjet që qarkullojnë në internet tregojnë udhëtarët e zh ytur thellë në ujë, teksa presin në errësirë ndihmën e ekipeve të emergjencës.

Autoritetet njoftuan se 200 mijë banorë në Kinën Qendrore janë eva kuuar nga banesat e tyre, ndërsa lidhjet hekurudhore dhe rrugore janë ndërprenë. Për shkak të prurjeve të mëdha të lu menjve disa diga rrez ikojnë të çahen.

Presidenti kinez e cilësoi situatën në një “fazë kritike”, duke shtuar se përmbytjet kishin shkaktuar “humbje të konsiderueshme të jetës së njerëzve dhe dëmtim të pronës”.

Reshjet e r rëmb yeshme nisën gjatë fundjavës, por u intensifikuan të martën. Autoriteti meteorologjik i Kinës tha se në Zhengzhou, qendra e provincës së Henanit, vetëm gjatë së martës ranë 624 mm shi, 1/3 e së cilës vetëm gjatë 1 ore. Ata parashikojnë që stuhia do të zgjasë deri të enjten.