Lajme Javore

Informohu i pari

Bëhen 10 vjet nga tërmeti i madh që shkundi botën/ 18 mijë njerëz kanë humbur jetën: Zot mbaj dorën!

Japonia shënoi të enjten 10-vjetorin e tër metit dhe cunamit ma siv me një minutë heshtjeje.

Tërmeti prej 9.0 shkallësh të Rihteri, ndër më të fuqishmit në histori, g o diti rajonin verior japonez më 11 mars, 2011. Dridhjet nxitën cunami, që shk atërroi qytete dhe shkaktoi rrjedhje radi

oaktive në centralin bë rth amor Fukushim Daiçi. Më shumë se 18,000 njerëz h umbën jetën dhe gati gjysmë milioni u zhvendosën nga rajoni. Një dekadë më vonë, mbi 40,000 njerëz nuk mund të kthehen ende në shtëpitë e tyre.

Shumica janë nga Fukushima, ku zonat përreth impiantit të sh katë rruar kanë ende ndotje radioaktive.

Perandori Japonez Naruhito tha se Japonia duhet të mësojë nga e kaluara dhe të ndërtojë një komb më të fuqishëm për të ardhmen. Qeveria japoneze shpenzoi rreth 300 miliardë dollarë për të rindërtuar shtëpitë, rrugët, linjat hekurudhore dhe infrastrukturat e tjera që pë suan nga fatk eqësia.